Personalități  marcante - Alumni de succes

Gheorghe Lazea

Profesorul dr. ing. Gheorghe Lazea a fost Rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca pe perioada a două mandate, între 1996-2004. În urma ședinței Senatului universitar din 15 martie 1996, a fost desemnată o nouă conducere a Universității Tehnice. Atunci s-a consemnat, totodată, și o premieră în tradiția Politehnicii clujene, când a fost ales un profesor care nu venea de la profilul mecanic, ci de la cel electric, Gheorghe Lazea fiind specialist în Robotică și Automatică.
În cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, la Departamentul de Automatică, în domeniul “Sisteme Automate”, a fost titular al cursurilor de “Sisteme de conducere cu roboți”, “Sisteme de fabricație integrate”, “Echipamente hidro-pneumatice de automatizare”, “Echipamente pentru fabricație integrată cu calculatorul”.
Are un portofoliu de peste 130 de lucrări științifice. A participat ca director si ca membru în 48 de granturi de cercetare în domeniu. A înființat și a condus din 2004, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Grupul de Cercetare în Robotică. În anul 2000 a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, iar în 2002, a primit Ordinul Național “Serviciu Credincios”, în grad de cavaler, pentru contribuțiile aduse în reformarea învățământului universitar din România.

 

 

Dacă aveți sugestii de personalități marcante pe care le putem afișa pe aceasta pagină, vă rugăm să ne scrieți la adresa alumni@staff.utcluj.ro .

UTCN - Departamentul ALUMNI Str. Memorandumului, nr. 28, 400114 Cluj-Napoca, România