Personalități  marcante - Alumni de succes

Radu Munteanu

Prof. dr. ing. Radu Munteanu a adus Universității Tehnice din Cluj-Napoca, pe timpul a două mandate (2004-2008-2012), nu doar o coerență și stabilitate academică, ci mai ales statutul unei veritabile “universități a cetății claudiopolitane”, și nu numai.
În perioada de conducere a dmniei sale, a luat ființă noua Facultate de Instalații (astăzi Facultatea de Inginerie a Instalațiilor), desprinsă din cea de Construcții, dezvoltarea învățământului superior tehnic în extensiile universitare de la Alba Iulia, Bistrița, Satu Mare și Zalău. De remarcat este și fuziunea prin absorbție a Universității de Nord din Baia Mare, care devine astfel, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Universitatea Tehnică clujeană ajungând la o structură complexă în teritoriu transilvan cu un număr de peste 20.000 de studenți. În 2007 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca achiziționează vechea clădire istorică de secol XIX de pe strada Memorandumului nr.28 unde, din 1 martie 2010, funcționează Rectoratul în noua sa locație central-urbană.
Rectorul Radu Munteanu semnează personal, în cadrul unei ceremonii festive, aderarea Universității Tehnice din Cluj-Napoca la prestigioasa Declarație de la Bologna, din cadrul Procesului de la Bologna, amplu proiect european de compatibilizare și reformă a învățământului universitar de pe bătrânul continent.
A fost membru al Comisiei Naționale pentru UNESCO, iar din 2013 este vicepreședinte al Academiei de Științe Tehnice din România. Are o prezență costantă în juriul prestigioaselor Saloane de Inventică de la Geneva și Bruxelles, dar și ca participant la altele de renume din acest domeniu, unde a obținut numeroase distincții și medalii, dintre care 38 de aur. De asemenea, are 16 titluri de "Doctor Honoris Causa" ale unor universități de marcă din țară și străinătate. În 1996 a primit Premiul Academiei Române, în cadrul secțiunii dedicate Științelor Tehnice. Laureat al mai multor alte premii și distincții internaționale și naționale de-a lungul timpului, Prof. dr. ing. Radu Munteanu a fost distins în anul 2000 cu titlul Ordinul Național “Serviciu Credincios”, în grad de Cavaler. Din 2011 este Cetățean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, iar din 2012, Președinte de Onoare al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

 

Dacă aveți sugestii de personalități marcante pe care le putem afișa pe aceasta pagină, vă rugăm să ne scrieți la adresa alumni@staff.utcluj.ro .

UTCN - Departamentul ALUMNI Str. Memorandumului, nr. 28, 400114 Cluj-Napoca, România